Навчальні дисципліни
Навчальним планом підготовки бакалаврів з напряму „Харчові технології та інженерія” передбачена ґрунтовна і загально-інженерна підготовка. Нижче наведені дисципліни цього циклу підготовки і обсяги їх вивчення:
Дисципліна |
години |
Дисципліна |
години |
Вища математика |
288 |
Аналітична хімія |
180 |
Фізика |
234 |
Фізична та колоїдна хімія |
216 |
Загальна та неорганічна хімія |
216 |
Біохімія |
216 |
Органічна хімія |
216 |
Технічна мікробіологія |
144 |
Інформатика та інформаційні технології |
234 |
Особливістю підготовки фахівців за вказаним напрямом є те, що отримані вміння можуть бути використані практично у всіх галузях промисловості. В таблиці наведені основні дисципліни професійної та практичної підготовки:
Дисципліна |
години |
Дисципліна |
години |
Інженерна і комп’ютерна графіка |
162 |
Основи екології |
54 |
Безпека життєдіяльності |
54 |
Загальні технології харчової промисловості |
720 |
Електротехніка |
72 |
Технологія оздоровчих харчових продуктів |
90 |
Теплотехніка |
72 |
Основи наукових досліджень |
144 |
Процеси і апарати харчових виробництв |
360 |
Основи охорони праці |
54 |
Стандартизація, метрологія, сертифікація та управління якістю |
108 |
Автоматизація виробничих процесів галузі |
126 |
Випускники кафедри, які завершили навчання за освітньо-кваліфікаційним рівнем бакалавр з напряму 6.051701 “Харчові технології та інженерія” можуть продовжити навчання за освітньо-професійними програмами спеціаліста або магістра.
Перелік, обсяг та вид контролю навчальних дисциплін, передбачених для вивчення за освітньо-професійною програмою підготовки бакалаврів напряму підготовки
6.040106 «Екологія, охорона навколишнього середовища та збалансоване природокористування»
Навчальна дисципліна/практика |
Всього годин |
Аудиторних годин |
КредитівECTS |
Вид контролю |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
Нормативна частина 1 курс |
||||
Iсторiя і культура України |
150 |
72 |
5,0 |
іспит |
Іноземна мова за професійним спрямуванням |
90 |
36 |
3,0 |
іспит |
Економічна теорія |
90 |
40 |
3,0 |
ДЗ |
Правознавство |
90 |
40 |
3,0 |
ДЗ |
Фiзична культура і спорт |
90 |
36 |
3,0 |
ДЗ |
Інформатика і систематологія |
120 |
60 |
4,0 |
іспит |
Вища математика |
180 |
64 |
6,0 |
іспит |
Фiзика |
180 |
80 |
6,0 |
іспит |
Хімія з основами біогеохімії |
135 |
64 |
4,5 |
іспит |
Загальна екологія (та неоекологія) |
255 |
120 |
8,5 |
іспит |
Біологія |
180 |
64 |
6,0 |
іспит |
Вибіркова частина 1 курс |
||||
Інженерна і комп'ютерна графіка |
150 |
64 |
5,0 |
ДЗ |
Іноземна мова |
90 |
36 |
3,0 |
ДЗ |
Нормативна частина 2 курс |
||||
Філософія |
108 |
40 |
3,0 |
іспит |
Фізичне виховання |
216 |
позакредитна дисципліна |
ДЗ |
|
Геологія з основами геоморфології |
108 |
40 |
3,0 |
іспит |
Гідрологія |
108 |
32 |
3,0 |
ДЗ |
Метеорологія і кліматологія |
108 |
40 |
3,0 |
ДЗ |
Ґрунтознавство |
108 |
40 |
3,0 |
ДЗ |
Заповідна справа |
108 |
32 |
3,0 |
ДЗ |
Екологія людини |
108 |
32 |
3,0 |
ДЗ |
Екологічна безпека |
162 |
48 |
4,5 |
іспит |
Техноекологія |
162 |
60 |
4,5 |
іспит |
Вибіркова частина 2 курс |
||||
Аналітичні методи контролю довкілля |
234 |
80 |
6,5 |
іспит |
Біохімія |
360 |
120 |
10,0 |
іспит |
Органічна хімія |
216 |
64 |
6,0 |
іспит |
Радіоекологія |
162 |
60 |
4,5 |
ДЗ |
Основи біобезпеки та біоетики |
108 |
32 |
3,0 |
ДЗ |
Нормативна частина 3 курс |
||||
Політологія |
90 |
32 |
2,5 |
іспит |
Психологія |
90 |
32 |
2,5 |
ДЗ |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
Економіка природокористування |
108 |
40 |
3,0 |
ДЗ |
Ландшафтна екологія |
108 |
32 |
3,0 |
ДЗ |
Нормування антропогенного навантаження на природне середовище |
180 |
64 |
5,0 |
іспит |
Урбоекологія |
162 |
60 |
4,5 |
іспит |
Організація та управління в природоохоронній діяльності |
108 |
40 |
3,0 |
іспит |
Природоохоронне законодавство та екологічне право |
216 |
80 |
6,0 |
іспит |
Вибіркова частина 3 курс |
||||
Екологія харчових виробництв |
216 |
80 |
6,0 |
іспит |
Фізико-хімічні основи екологічних технологій |
180 |
64 |
5,0 |
іспит |
Процеси і апарати харчових виробництв |
126 |
48 |
3,5 |
ДЗ |
Мікробіологічні основи екологічних технологій |
198 |
80 |
5,5 |
ДЗ |
Екологічна оцінка сировини і продукції |
90 |
32 |
2,5 |
ДЗ |
Біохімічні процеси екологічних технологій |
162 |
60 |
4,5 |
іспит |
Основи екологічної токсикології |
126 |
48 |
3,5 |
іспит |
Нормативна частина 4 курс |
||||
Основи охорони праці |
72 |
26 |
2,0 |
іспит |
Моделювання та прогнозування стану довкілля |
162 |
52 |
4,5 |
іспит |
Моніторинг довкілля |
216 |
75 |
6,0 |
іспит |
Екологічна експертиза |
108 |
39 |
3,0 |
іспит |
Виробнича практика |
216 |
- |
6,0 |
ДЗ |
Переддипломна практика |
108 |
- |
3,0 |
ДЗ |
Дипломне проектування |
324 |
- |
9,0 |
- |
Вибіркова частина 4 курс |
||||
Екологія харчових виробництв |
162 |
60 |
4,5 |
іспит |
Природоохоронні технології та обладнання |
180 |
72 |
5,0 |
іспит |
Технологiчнi розрахунки та звiтнiсть у природоохоронній діяльності |
144 |
52 |
4,0 |
іспит |
Комплексна переробка вторинних матеріальних ресурсів |
108 |
39 |
3,0 |
ДЗ |
Проектування промислових підприємств |
72 |
24 |
2,0 |
ДЗ |
Біохімічні процеси екологічних технологій |
108 |
36 |
3,0 |
іспит |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
Основи промислового будівництва та санітарної техніки |
72 |
24 |
2,0 |
ДЗ |
Основи САПР |
72 |
26 |
2,0 |
ДЗ |
Перелік, обсяг та вид контролю навчальних дисциплін, передбачених для вивчення за освітньо-професійною програмою підготовки спеціалістів спеціальності
7.04010601 «Екологія та охорона навколишнього середовища»
Навчальна дисципліна/практика |
Всього годин |
Аудиторних годин |
КредитівECTS |
Вид контролю |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
Нормативна частина |
||||
Охорона праці в галузі |
54 |
14 |
1,5 |
іспит |
Цивільний захист |
54 |
14 |
1,5 |
ДЗ |
Екологічний менеджмент та аудит |
108 |
32 |
3,0 |
ДЗ |
Управління та поводження з відходами |
108 |
32 |
3,0 |
іспит |
Екологічне інспектування |
108 |
32 |
3,0 |
іспит |
Інформаційні технології |
108 |
32 |
3,0 |
ДЗ |
Екологічна стандартизація і сертифікація |
108 |
28 |
3,0 |
іспит |
Виробнича практика |
216 |
- |
6,0 |
ДЗ |
Переддипломна практика |
108 |
- |
3,0 |
ДЗ |
Дипломний проект |
432 |
- |
12,0 |
- |
Вибіркова частина |
||||
Автоматизація виробничих процесів |
126 |
35 |
3,5 |
ДЗ |
Природоохоронні технології та обладнання |
288 |
96 |
8,0 |
іспит |
Оптимізація заходів охорони навколишнього середовища |
126 |
35 |
3,5 |
іспит |
Технологiчнi розрахунки та звiтнiсть у природоохоронній діяльності |
216 |
64 |
6,0 |
іспит |
Перелік, обсяг та вид контролю навчальних дисциплін, передбачених для вивчення за освітньо-професійною програмою підготовки магістрів спеціальності
8.04010601 «Екологія та охорона навколишнього середовища»
Навчальна дисципліна/практика |
Всього годин |
Аудиторних годин |
КредитівECTS |
Вид контролю |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
Нормативна частина |
||||
Педагогіка та психологія вищої школи |
60 |
20 |
2,0 |
ДЗ |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
Методика викладання у вищій школі |
60 |
20 |
2,0 |
ДЗ |
Методологія та організація наукових досліджень |
120 |
40 |
4,0 |
іспит |
Системний аналіз якості навколишнього середовища |
210 |
80 |
7,0 |
іспит |
Екологічний менеджмент та аудит |
90 |
32 |
3,0 |
ДЗ |
Стратегія сталого розвитку |
105 |
40 |
3,5 |
іспит |
Геоінформаційні системи в екології |
120 |
40 |
4,0 |
іспит |
Науково-виробнича практика |
180 |
- |
6,0 |
ДЗ |
Педагогічна практика |
90 |
- |
3,0 |
ДЗ |
Магістерська робота |
630 |
- |
21,0 |
- |
Вибіркова частина |
||||
Екологічна політика Євросоюзу |
120 |
40 |
4,0 |
ДЗ |
Статистична обробка в екології |
90 |
32 |
3,0 |
ДЗ |
Природоохоронні технології та обладнання |
270 |
96 |
9,0 |
іспит |
Міжнародне нормування та стандартизація у харчовому виробництві |
195 |
80 |
6,5 |
іспит |
Екологічне інспектування |
90 |
32 |
3,0 |
іспит |
Біофізика навколишнього середовища |
90 |
32 |
3,0 |
ДЗ |
Технологiчнi розрахунки та звiтнiсть у природоохоронній діяльності |
180 |
64 |
6,0 |
іспит |
Інженерно-економічне забезпечення природоохоронної діяльності |
180 |
64 |
6,0 |
іспит |
Перелік, обсяг та вид контролю навчальних дисциплін, передбачених для вивчення за освітньо-професійною програмою підготовки магістрів спеціальності
8.04010604 «Екологічний контроль та аудит»
Навчальна дисципліна/практика |
Всього годин |
Аудиторних годин |
КредитівECTS |
Вид контролю |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
Нормативна частина |
||||
Методологія та організація наукових досліджень |
120 |
40 |
4,0 |
іспит |
Стратегія сталого розвитку |
105 |
40 |
3,5 |
іспит |
Екологічний менеджмент |
180 |
64 |
6,0 |
ДЗ |
Екологічний аудит |
180 |
60 |
6,0 |
іспит |
Екологічне інспектування |
120 |
32 |
4,0 |
іспит |
Науково-виробнича практика |
180 |
- |
6,0 |
ДЗ |
Переддипломна практика |
90 |
- |
3,0 |
ДЗ |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
Магістерська робота |
630 |
- |
21,0 |
- |
Вибіркова частина |
||||
Сучасні напрями природоохоронних технологій |
120 |
48 |
4,0 |
ДЗ |
Міжнародне нормування та стандартизація у харчовому виробництві |
195 |
80 |
6,5 |
ДЗ |
Екологічна модернізація виробництва |
240 |
88 |
8,0 |
іспит |
Екологічна політика Євросоюзу |
120 |
40 |
4,0 |
ДЗ |
Статистична обробка в екології |
90 |
32 |
3,0 |
ДЗ |
Контроль безпеки та експертиза продукції |
150 |
60 |
5,0 |
ДЗ |
Технологiчнi розрахунки та звiтнiсть у природоохоронній діяльності |
180 |
64 |
6,0 |
іспит |
Інженерно-економічне забезпечення природоохоронної діяльності |
180 |
64 |
6,0 |
іспит |
Усі спеціальності факультету атестовані за IV (найвищим) рівнем акредитації. З кожної спеціальної дисципліни теоретична підготовка здійснюється на основі фундаменталізації – наукової інтеграції спеціальних курсів з хімічними дисциплінами, математикою, фізикою, а також комп‘ютерною технікою.
На кафедрі біотехнології продуктів бродіння і виноробства викладання дисциплін здійснюється у формі: лекційних занять; практичних занять; лабораторних занять;ігрових (ситуаційних) занять;виконання курсових робіт і проектів;виконання дипломного проекту або роботи;технологічних практик на підприємствах галузі.
Самостійна робота студентів пов’язана з підготовкою до всіх видів занять, виконанням індивідуальних завдань, розрахунково-графічних робіт, написання рефератів тощо.
Контроль знань студентів здійснюється шляхом:перевірки письмових контрольних робіт (відповіді на питання лекційного курсу, розв’язування задач, вправ, виконання певних розрахунків тощо); тестування знань студентів з певного розділу (теми) або з окремих питань лекційного курсу;усного опитування; виконання і захисту лабораторних робіт; виступу на практичних заняттях з доповіддю (рефератом), участь в дискусії; перевірки індивідуальних завдань;перевірки домашніх завдань (задачі, вправи, окремі розрахунки);перевірки звітів з практики;захисту практики;перевірки і захисту певного розділу (розділів) курсового чи дипломного проектів (робіт) або графічної частики курсового чи дипломного проектів;захисту курсового чи дипломного проектів (робіт).
Змістовна навчально-методична робота, впровадження методів активного навчання, вдосконалення зв'язку навчального процесу і виробництва забезпечують високий рівень успішності студентів. Студенти-відмінники одержують стипендії імені ректора, ім. професора П.С. Циганкова, ім. професора І.А. Кухаренка, ім. професора П.В. Головіна, Української технологічної компанії та Київського пивоварного заводу CarlsbergUkraine.